Länken mellan diabetes och tandlossning
Diabetes är ett medicinskt tillstånd där kroppen är oförmögen att använda blodsocker som energi eftersom bukspottkörteln inte producerar tillräckligt med insulin, som är den hormon som balanserar mängden socker i blodet. Bristen på insulin leder till höga blodsockernivåer, vilket i sin tur skadar våra blodkärl och nerver så diabetes kan påverka alla delar av kroppen, inklusive tandköttet. Och om tandköttssjukdomar inte behandlas kan de leda till tandlossning.
Vad är tandlossning?
Peridontal sjukdom är en försvagning av käkbenet, som omger och stödjer tanden, och när det inte behandlas kan det leda till tandlossning.
Hur utvecklas det?
Diabetes får blodkärlen att bli tjockare, vilket leder till dåligt flöde av näringsämnen och blod. Det försvagar både skelettet som omger tanden och tandköttet och gör dem mer benägna att få infektioner. Diabetes ökar även sockernivåerna i saliven och eftersom farliga bakterier i munnen får näring av socker är människor med diabetes mer benägna att utveckla plack, tandsten, inflammerade tandkött och slutligen tandlossning.
Har jag symptomen på tandlossning?
Du bör träffa din tandläkare för en exakt diagnos, men låt oss ta en titt på några av de vanligaste symptomen som kan hjälpa dig att identifiera sjukdomen.
- Blödande tandkött
- Svullet tandkött
- Tandlossning
- Plack mellan tänderna och tandköttet
- Konstant dålig andedräkt
Vilka andra orsaker till tandlossning finns det?
- Regelbunden rökning
- Brist på bra munhygien
- Virusinfektion
- Vissa läkemedel
- Ett medicinskt tillstånd som försvagar ditt immunförsvar
Vad kan jag göra för att förhindra tandlossning?
Vi kan inte nog betona vikten av att upprätthålla en grundlig och regelbunden munhälsorutin. Borsta tänderna två gånger varje dag. Använd tandtråd varje dag. Rengör tungan med en tungskrapa varje dag. Och använd munskölj varje dag.
Vi vet att det är svårt, men försök att sluta röka med hjälp av din läkare, eftersom det hjälper till att hålla blodsockernivån under kontroll och minskar risken för diabetes och tandköttssjukdomar.
Så glöm inte att det är bättre att förebygga än att bota och se till att du vänjer dig vid tandborstning, tandtråd och munskölj varje dag för att njuta av gladare och friskare leenden.
SNABBTIPS
Borsta dina tänder minst två gånger om dagen i två minuter, använd tandtråd varje dag, rengör din tunga och skölj med en antiseptisk munskölj varje gång för att hålla din andedräkt fräsch.

Dina Frågor Om Munhälsa
Hitta hjälpsamma råd för din munhälsa i våra guider, skapade av Pepsodent, familjens tandexpert.